Fototips

Paddenstoelen fotograferen

In de herfst vinden een hoop veranderingen in het weer en het landschap plaats. Bomen en planten verliezen hun bladeren en de natuur bereidt zich voor op koudere tijden. Echter, in deze maanden is óók de pracht van veel paddenstoelen zichtbaar en is het een perfecte tijd om deze te fotograferen! Wilt u graag paddenstoelen fotograferen? Met onderstaande tips en uitleg helpen wij u in de juiste richting.

 

Hoe paddenstoelen fotograferen?

Bij paddenstoelen fotografie wilt u uiteraard zoveel mogelijk details vastleggen. Zo is het bijvoorbeeld erg mooi om de kleuren, sporen en het vruchtlichaam te fotograferen. Bij het fotograferen van deze details is het van belang dat u begrip hebt van macrofotografie en beschikt over de juiste apparatuur.

Macrofotografie

Onder macrofotografie verstaan we het fotograferen van planten, dieren, mensen, objecten of onderwerpen op zeer korte afstand zodat u de mooiste details kunt vastleggen. Details die soms met het blote oog niet zichtbaar zijn. Dankzij moderne technieken op het gebied van digitale fotografie kunt u al met een compactcamera zeer mooie macro-opnamen maken. Paddenstoelen MacrofotografieDit doet u met de macrostand die meestal wordt aangeduid met het volgende symbool:

Deze macrofunctie is vaak opgenomen in het “Scene”-menu of onder een speciale sneltoets van de navigatietoetsen, afhankelijk van uw camera. Met een spiegelreflexcamera of systeemcamera hebt u daarentegen een aantal mogelijkheden. Op de eerste plaats kunt u bij veel reflex- of systeemcamera’s ook gebruik maken van een dergelijke macrofunctie zoals bij compactcamera’s. Deze functie zorgt echter alleen voor een betere, mooiere kleurweergave en detailscherpte maar u kunt niet van heel dichtbij fotograferen. Voor betere resultaten met een reflexcamera of systeemcamera kunt u gebruik maken van voorzetlenzen, (macro-) zoomobjectieven of macro-objectieven.

Wat hebt u nodig?

Voor de mooiste resultaten bij het fotograferen van paddenstoelen is het raadzaam om uw fotoapparatuur uit te breiden met de volgende benodigdheden. Dit is uiteraard slechts een richtlijn en ook met mindere middelen is het zéker mogelijk om mooie foto’s van paddenstoelen te maken.

Hoekzoeker of kantelbaar scherm: Een hoekzoeker kan worden bevestigd op de zoeker van uw reflexcamera. Hierdoor kunt u via een ingebouwd dakkantprisma met een rechte hoek ten opzichte van uw camera door de zoeker kijken. U kijkt dus via een hoek van 90° door de zoeker. Dit is erg handig wanneer u vanuit een laag perspectief of vanaf de grond wilt fotograferen. Daarnaast is het tegenwoordig met veel reflex- en systeemcamera’s mogelijk om het LCD-scherm te kantelen of te draaien waardoor u op soortgelijke wijze via het beeldscherm kunt fotograferen.

paddenstoel

Met een (tafel) -statief kunt u de camera op een bepaalde hoogte vastzetten en zodoende vanuit een vastgestelde positie fotograferen. Daarnaast kunt u met een statief gebruik maken van de zelfontspanner of een afstandsbediening waardoor u minder kans hebt op bewegingsonscherpte in de foto. Dit is bijzonder gemakkelijk wanneer u vanuit een laag perspectief of vanaf de grond fotografeert.

Voorzetlenzen vergroten het dichtbij-bereik van uw objectief aanzienlijk en zijn erg gemakkelijk te gebruiken. U schroeft gewoon de voorzetlens op uw objectief wanneer u deze nodig heeft. Echter, met voorzetlenzen neemt de kwaliteit van uw foto’s wel wat af. Daarbij geldt dat hoe sterker de vergrotingsfactor is hoe groter het kwaliteitsverlies. Desondanks is het toch een goede en vooral goedkope oplossing.

Met macro-zoomobjectieven kunt u een plant, object, persoon of dier aanzienlijk dichterbij halen. Daarnaast zijn veel van dit soort objectieven voorzien van een macro-functie waarbij u gemakkelijk kunt wisselen tussen de tele- en macrofunctie van het objectief. Met macro-zoomlenzen kunt u al erg dichtbij fotograferen en het onderwerp aanzienlijk vergroten. Daarnaast leveren deze objectieven betere kwaliteit en detailscherpte dan bijvoorbeeld voorzetlenzen.

Macro-objectieven leveren echter de meest optimale resultaten. Deze objectieven zijn speciaal ontworpen voor macro-fotografie, zijn erg lichtsterk en zorgen voor de mooiste resultaten. Met macro-objectieven kunt u namelijk nog dichterbij fotograferen, leveren betere kleurweergave en zorgen voor mooie onscherpte in de achtergrond.

 

10 tips voor paddenstoelen fotograferen:

  • Fotografeer laag bij de grond en van de zijkant. Dit geeft mooie details.
  • Neem ook een deel van de onderkant van de paddenstoel mee op uw foto.
  • Gebruik het diafragma voor meer/minder onscherpte op de achtergrond
  • Fotografeer, indien mogelijk, met andere paddenstoelen op de achtergrond. Dit zorgt voor meer diepte in de foto
  • Gebruik een (tafel) statief voor meer stabiliteit
  • Fotografeer van onder naar boven. Hierdoor ontstaat een mooi spel met licht in de achtergrond
  • Wanneer u fotografeert met licht bewolkt weer heeft u mooier, zacht licht
  • Probeer de achtergrond rustig te houden. Plaats eventueel wat bladeren op de achtergrond voor mooie pastelkleuren
  • Fotografeer grote paddenstoelen of groepen met een groothoeklens. Hierdoor kunt u de omgeving meenemen.
  • Het is raadzaam om kleding te dragen waarmee u zonder problemen op de grond kunt zitten of liggen

 

Gratis fototips, uitleg en advies?

Schrijf nu in en ontvang gratis fototips, advies en uitleg. Ontdek hoe u meer uit uw camera en fotografie kunt halen!

Direct inschrijven

 

Mist u nog informatie of geeft u graag feedback? Schrijf dan een reactie onderaan de pagina. Uiteraard stellen we het ook zeer op prijs als u deze pagina liked of deelt bovenaan de pagina.

 

Vorige bericht

Panasonic HC-VXF990 en HC-VX980 review

Volgende bericht

Focus Stacking